Roma heykel ve mozaiklerinin sergilendiği Candelabra Galerisi adını galeriyi altı bölüme ayıran büyük mermer şamdanlardan almaktadır. Candelabra şamdan anlamına gelmekte olup; Roma İmparatoru Hadrian’ın Tivoli’deki villasının yakınlarında 1630 yılında bulunan masif mermer şamdanlar galeriyi 6 bölüme ayırmaktadır.
Candelabra Galerisi ilk dizayn edildiğinde Cortile della Pigna’ya bakan bir koridordu. 1785 yılından sonra eserlerin taşınması ve yeniden dizayn edilmesi ile günümüzdeki halini almıştır. Güzel bronz kapılardan Şamdan Galerisi’ne girmek, sizi Sistina Şapeli’nde sona eren muhteşem bir salon salonunun başlangıcına götürür.
Galeri mozaik ve fresklerle başlar. Farklı kadın portrelerinin resmedildiği fresklerden sonra bir yemek odasında bulunan 1800 yıllık natürmort mozaiği farklı yiyeceklerin ve hediyelerin sunulmasını tasvir etmektedir. 9 numarada Mars heykeli, 36 numarada “Uyuyan Eros” heykeli yer almaktadır.
Görülmesi Gereken Eserler
Bu bölümde mutlaka görülmesi gereken iki başyapıt bulunmaktadır: Birincisi Efes Artemis diğeri ise Persli Savaşçı. Galerinin son bölümünde yer alan Persli Savaşçı heykeli Yunanlılar’ın Persler’e karşı kazandığı zaferi sembolize etmekte olup; Antik Yunan orjinalinin Roma dönemi kopyasıdır.
Efes Artemis heykeli (Doğurganlık tanrıçası) ise 1512 yılında Roma yakınlarında bulunmuş olup; heykelin günümüzde İzmir’in Bergama ilçesinde yer alan Pergamon antik kentindeki orjinal halinin mermer kopyası olduğu düşünülmektedir. Diana olarak da bilinen Doğurganlık tanrıçasının, doğurganlığı simgeleyen çok sayıda göğsü (veya bazıları boğa testisleri olduğunu iddia etmektedir) vardır.